SKAK kan spilles på mange måder og i mange sammenhænge.
Her på siden kan du finde de mest almindelige forklaret, og de fleste af dem dyrker vi her i klubben.
Nederst på siden finder du indbydelser til egne og andre lokale turneringer.
På undersiderne finder du referater fra holdturneringen og de turneringer, vi selv afholder.
EMT står for EnkeltMandsTurnering. Her spiller man kun for sig selv og sin egen fornøjelse, men ofte er man ude at spille sammen med andre fra klubben og møder spillere fra andre klubber - nye og kendte, og her skal det sociale ikke undervurderes.
Et enkelt parti kan vare alt fra 2 timer og opefter, men sjældent mere end 6 timer. Den typiske tidsgrænse er 1½-2½ time pr. spiller pr. parti. Som oftest spilles kun 1 parti om dagen som regel på en fast ugedag, men i særlige turneringer kan man godt spille 2 eller 3 partier på en dag eller 5-7 partier på en weekend.
I hurtigskak er betænkningstiden fra 15 minutter til 1 time pr. spiller pr. parti. Som regel spilles en hel turnering med typisk 6-7 runder i løbet af én enkelt dag.
Turneringer med forskellige former for handicaps spilles også. Ved tidshandicap får de stærkere spillere mindre tid end de svagere. Med meget stor forskel i spillestyrke, kan en stærk spiller sidde med kun 5 minutter på uret og spille mod en spiller med 55 minutter. Handicaps kan også være forskel i antallet af brikker, man har til rådighed.
Skak er som udgangspunkt en individuel sport, og det enkelte parti kan kun have 3 mulige resultater. Men sætter du flere spillere sammen på et hold, er det pludselig ikke længere kun en individuel sport. Nu kæmpes også for holdet/klubben, og det giver det enkelte parti en helt anden nerve, og kampgejsten får en ekstra tand.
Hold kan være af mange størrelser fra 2 spillere og opefter. De typiske holdstørrelser, som f.eks. i vores lokale holdturnering, er på 4, 6 eller 8 spillere.
Lynskak er den hurtigste form for skak. Her er betænkningstiden under 15 minutter pr. spiller pr. parti.
Det typiske lynparti afvikles med 5 minutter til hver spiller.
Denne skakform er vellidt som uformel underholdning i de fleste klubber og kræver en del øvelse og erfaring, da der er mange ting, der skal "sidde på rygraden".
Kommer man under 3 minutter i samlet betænkningstid pr. spiller kaldes det "Bullet", og det, vil nogle mene, ikke har så meget med skak at gøre.
Også kaldet "960" eller "Free Style Chess".
Oprindeligt opfundet og udviklet af den navnkundige verdensmester Bobby Fischer.
En skakform hvor officerernes opstilling på bagerste række er tilfældig og afgøres ved lodtrækning.
Dermed kan enhver åbningsteoribog godt lægges på hylden, for med 960 kombinationsmuligheder (deraf det andet navn) for opstilling af officererne, vil det være en helt umulig opgave at skrive den bog!
Dermed er der også basis for et par regeljusteringer, bl.a. for hvordan man rokerer.
Guldborgsund Skakklub forsøger sig i 2024 med en åben turnering i denne skakform.
Noget af det mest krævende, en skakspiller kan udsætte sig selv for, er simultanskak. Her spiller en enkelt spiller mod flere spillere på én gang.
Det foregår ved, at alle spillerne sætter sig ved hvert sit bræt - som regel på en række eller i en hestesko - mens "hovedpersonen" går rundt på den anden side og trækker på alle brætterne på skift.
Antallet af modstandere kan variere meget. Verdensrekorden fra 2011 blev sat af en iransk stormester og er på 604 partier!
I Guldborgsund Skakklub har vi reserveret én af klubaftenerne til simultanskak mod den nykårede klubmester.
Hvis simultanskak er krævende, er det dog for intet at regne mod denne disciplin. Den foregår ved at "blindspilleren" sidder med ryggen til brættet og altså også skal visualisere bræt og brikker i hovedet.
Og tager vi det virkelig ud i ekstremerne kan man kombinere simultan og blindskak til en såkaldt blindsimultan, efter samme princip som simultanskakken, men blot med den lille detalje, at simultanspilleren ikke ser et eneste bræt og skal styre det hele i hovedet.
Det kræver nogle skakevner og koncentration ud over det sædvanlige og her er verdensrekorden på 48 samtidige partier.
Hvis I ikke allerede har et personligt log-in til DSU, så få det. Så kan I bl.a. selv føre jeres personlige oplysninger ajour.
Dermed kommer det hele med, når I tilmelder jer en turnering, og turneringsarrangøren kan f.eks. sende jer e-mails eller ringe/sms til jer med vigtige oplysninger om turneringen.
Følg linket til højre og vælg fanebladet "medlemslogin" øverst til højre.
Hvor
Ældre Sagens Hus
Skovalléen 32 A
4800 Nykøbing F.
Hvornår
Tirsdage (september - maj):
Kl. 14-16 - Skak i Ældre Sagen
Kl. 17.30 - Begyndertræning
Kl. 19.00 - Klubaften
Kontakt
Formand:
Jens Peter Petersen
Email: formand@guldskak.dk
Mobil: 23 39 55 03
Kasserer:
Svend Aage Hansen
Email: kasserer@guldskak.dk
Tlf: 23 37 99 67
Webmaster:
Sigurd Marthendal
Email: webmaster@guldskak.dk
Mobil: 93 95 79 63