l-f mesterskabet 2023

Skrevet af:

Jens Peter Petersen

&

Sigurd Marthendal

18 deltagere er samme antal som sidste år, men i år er der lidt flere udenbys - altså ikke-Maribo-spillere - end sidste år. Heraf 4 fra SLS: Knud Ole, Erik, Jens og Sigurd. Sidstnævnte får igen æren af at spille med om titlen i øverste gruppe, men som næstlavest ratede med en forventet score på 1,75. De 3 andre er alle havnet i gruppe 2, og Jens med den utaknemmelige rolle som favorit med 4,1 i forventet score; nærmest umulige forhold.


- Sigurd

1. runde


I årets udgave af Lolland-Falster Mesterskabet i Maribo er jeg endt som den højest ratede i gruppe 2. Det betyder, at jeg har en forventet score på 4,1 ud af 5 mulige. Kravet er altså gevinst i alle partier, og selvom ratingtallet tilsiger dette, er det altså bare ikke lige til at opnå.

Som jeg plejer at sige, er det noget nemmere at plukke et halvt eller et helt point her og der, hvis man er underratet, end det er at vinde hvert eneste parti som favoritten i gruppen.


Første parti mod Finn Fjeldhøj blev vundet på to grove fejl af Finn. Men mit spil var ikke optimalt - jeg lavede ingen fejl, men flere gange valgte jeg en ringere fortsættelse end den optimale.

Det går ikke i det lange løb. Hvis der skal bogføres maksimum point må jeg blive bedre til at holde fokus. Så det er opgaven til de næste runder; ingen slinger i valsen....

- Jens P.


Let bliver det ikke i år. Jeg startede turneringen med Lars Christensen (rating 2001) fra Faxe. Den står 5-2 i Lars' favør i vores efterhånden 7 indbyrdes partier. Jeg skulle have hvid og forberedte mig på Caro-Kann, som Lars havde spillet sidst, vi mødtes. Her havde jeg ikke spillet optimalt og havde nu fundet forbedringer.


For en gangs skyld betalte forberedelserne sig - delvist... Det blev Caro-Kann, men Lars afveg fra det forberedte, og jeg kunne ikke bruge mine forbedringer. Men jeg syntes, jeg kom godt ud af åbningen og stod bedst. Men i træk 17 (diagrammet) går jeg i en 45 minutters tænkeboks og finder et fuldstændig latterligt træk: 17. Sd3?? I alle 45 minutter har jeg afvist sorts De4+, så længe min dronning dækker feltet. Det faktum, jeg overser, er, at sorts dronning er dækket af d-bonden på e4. En dækning jeg slet ikke ser. Jeg tror simpelthen at De4+ vil være at sætte dronningen direkte i slag??? 


Når man ikke ser noget så simpelt, har man heller ikke fortjent at vinde. Ydermere viste efteranalyserne, at jeg slet ikke kom godt ud af åbningen og på intet tidspunlkt stod bedst. Så kom jeg da ned på jorden igen... Samtidig spillede jeg mod en modstander, der ikke lavede en eneste fejl. Jeg blev ganske enkelt udspillet af en bedre spiller. Det bliver nok ikke sidste gang i denne turnering...


Knud Ole fik remis mod Finn Kristiansen fra Maribo, mens Henning Jakobsen fra Maribo fik revanche mod Erik fra deres opgør i SLS Open. Denne gang havde Erik vist også ofret en officer, men ikke med samme effekt som sidst.


- Sigurd

2. runde


I anden runde lykkedes det at bogføre endnu et point, da jeg spillede hvid mod Henning Jakobsen.

Henning spiller jo ”Pirc” 1. e4, d6, som jeg så naturligvis har forberedt mig på. Pirc er en ganske udmærket åbning for sort, om end lidt passiv. Risikoen for hvid er at forivre sig og få sine bønder for langt frem for hurtigt.

Men præcis hvordan man så gør, må den ærede læser selv finde ud af😊


Denne gang fungerede maskineriet fejlfrit, og efter 23 træk er vi nået til denne stilling. Tårnene på 7. række er helt umulige at forsvare sig mod, og Henning måtte da også opgive få træk senere.

- Jens P.


Henning Nielsen, Maribo, for Gud ved hvilken gang, og hver gang håber jeg på gennembruddet. Det har været tæt på mange gange, og jeg har da også vundet 2 gange over ham i karrieren. Men det hører til undtagelserne. Rigtig mange gange har jeg haft gevinst- eller remisstillinger, som er blevet sat over styr.


Denne gang var ingen undtagelse. Jeg havde flere gevinstchancer undervejs og spillede faktisk næsten perfekt. Henning havde ingen gevinster før træk 47, men det var så til gengæld også alt, hvad han behøvede.

Nedenfor er partiet i sin helhed med mine kommentarer og analyser.

Vores 2 sidste deltagere, Erik og Knud Ole, mødtes indbyrdes, og det blev Knud Ole, der trak det længste strå i det parti. Dermed ånder han Jens i nakken på en delt 2. plads.


- Sigurd

3. runde


Hvis jeg skulle nå min forventede score, var denne rundes parti vigtigt at vinde. Modstanderen var Henrik Sandberg Jensen fra Maribo, som jeg ikke har vundet over i evigheder. Derimod plejer han at være god for en remis, medmindre jeg dummer mig, og så plejer han at vinde. Så lidt tørstig efter et helt point var jeg da. Forberedelsen kom primært til at handle om at opdage, at forberedelse var svært. De sidste 3 indbyrdes partier, hvor jeg har haft hvid, har Henrik spillet 3 forskellige åbninger. Sidste gang (i Gøngeturneringen for nogle uger siden) blev det Fransk, så den kiggede jeg lidt på.


Der blev så spillet Siciliansk... Og jeg spillede, hvis jeg selv skal sige det, ret godt og næsten fejlfrit. Bortset fra en enkelt stor fejl i slutspillet, som dog heldigvis kun blev partiets næstsidste fejl. Men det kan læseren selv se nedenfor.


Erik tabte sin udsatte kamp, mens Knud Ole og Jens i skrivende stund mangler at spille deres indbyrdes parti.


- Sigurd

4. runde


Så var det tid til ratingfavoritten Nicklas med næsten 2100 i rating. Jeg har som regel nogle gode partier mod ham, hvor jeg ofte har haft gevinstchancer, som blev overset eller misbrugt. Lige bortset fra sidst, jeg mødte ham, hvor jeg bare spillede rigtig dårligt... Denne gang var ingen undtagelse fra de førstnævnte situationer. Jeg fik 3 store chancer undervejs, men valgte hver gang ikke at tage vindertrækket. Til sidst lavede jeg et RIGTIG dårligt træk, og så var det godnat!


Men se selv partiet herunder. Vindertrækkene står som varianter undervejs. Jeg har sort.


Med kun ét parti tilbage er der krav om gevinst i sidste runde mod Mathias for at opnå min forventede score.


Knud Ole vandt over Henning Jakobsen og fører lige nu gruppe 2, men det er på en billig baggrund, da Jens mangler 2 partier - bl.a. mod netop Knud Ole. Det er absolut ikke Eriks turnering, da han måtte indkassere det 4. nederlag - denne gang mod Finn Fjeldhøj.


- Sigurd

5. runde


8 dage før sidste rundes officielle afvikling spillede jeg på forskud mod Mathias Rasmussen fra Maribo. Vi var helt alene i Maribos lokaler bortset fra nogle sporadiske og kortvarige besøg af et par af Maribos medlemmer.


Det blev et parti, hvor jeg var lidt heldig. Mathias vandt en bonde på et tidspunkt, men blev grådig og ville have en mere, og det kostede en kvalitet. I diagrammet til højre spiller Mathias 24. -, Sxh3? Men efter mit svar 25. Kg2 er der pludselig ikke nogen flugtfelter til springeren. Løsningen var at give kvaliteten på f3.


Derfra var det mig, der styrede spillet, lige indtil jeg lavede årets bommert - se diagram til venstre. Jeg tror, de fleste kan se, hvad sort truer med - en springergaffel. Den så jeg ikke!?!? Jeg spillede 49. d5??? og så røg tårnet.


Herfra burde Mathias have vundet, men intet parti er afgjort, før pointet er skrevet på tavlen. Jeg spillede på de 2 fribønder og spillede rigtigt i modsætning til Mathias, der missede nogle afgørende træk. Resten af partiet forløb således: 49. -, Se1+ 50. Kf2, Sxc2 51. Ke2, Kf6 52. Kd3, Sb4+ 53. Kc4, Sa6 54. Kb5, Sb8 55. Kb6, Ke5 56. Kb7, Sd7 57. Kc6, Sf6 58. d6, Ke6 - her forsvinder Mathias' ellers meget klare gevinst, og resten er remis ved korrekt spil. 59. a5, Sd7 60. Kc7, Sc5 - og her forsvandt remisen. Sf6 havde bevaret remisen. Jeg fandt heldigvis fortsættelsen: 61. d7, Kf5 62. d8D, Se6+ 63. Kc8, Sxd8 64. Kxd8, h5 65. a6, opg.


En lidt heldig sejr og et slutresultat på 2/5. Dermed opnåede jeg min forventede score og hentede endda hele 8 ratingpoint...


- Sigurd

Helt urimelig gevinst.


I 5. og sidste runde af årets LF-mesterskab spillede jeg sort mod Erik Risom. Jeg fødte en rigtig dårlig plan, som endte med en totalt nøgen sort konge. Se diagrammet til højre.


Sh3 er truet af dronningen - det var den, jeg spillede på at fange -, og derfor spiller Erik det nærliggende Sf4. Men hvad med Tf1 !! - Sort er helt væk. Puha for en overseelse.


Efter Sf4 har hvid stadig stor fordel, men sort har dog en slags spil med 21. Sf4, Lf5.

Hvid får så lavet en del upræcise træk, og 8 træk senere er vi nået til stillingen i diagrammet til venstre, hvor hvid opgiver efter sorts 29. -,cxd3. Hermed afsluttes det største tyveri der længe er set.

Formanden har i den grad brug for at få banket rust af. I store flager.😊

- Jens P.