guldborgsund 1. fischer random

SPILLEDATOER

Tirsdag 8/10 2024 kl. 19.00

Tirsdag 15/10 2024 kl. 19.00

Tirsdag 3/12 2024 kl. 19.00

dommer

Sigurd Marthendal

AFBUD

Senest kl 17 på spilledagen.

Ring eller SMS til:

Jens tlf: 23 39 55 03 eller Sigurd tlf. 93 95 79 63.

præmier

Præmier til:


Nr. 1 og nr. 2.

Derudover 1 præmie blandt de øvrige efter lodtrækning.

Med 2 spillere fra Maribo Skakklub og 6 fra Guldborgsund var vi klar til vores forsøg med en turnering i Fischer Random. Aftenen startede med, at Sigurd gennemgik reglerne, som for det meste er de samme som i almindelig skak. Det eneste anderledes er rokaderne. Grundreglerne for rokaden er de samme:

1. Hverken kongen eller tårnet, der rokeres med, må have været flyttet.

2. Der må ikke stå brikker mellem de 2 rokerende brikker.

3. Kongen må ikke bevæge sig over truede felter.

Men så kommer det specielle. Ved en rokade skal kongen og tårnet ende på de sædvanlige pladser, som vi kender fra almindelig skak! Dermed kan en kort rokade faktisk blive temmelig lang, hvis kongen f.eks. står på b1 og skal bevæge sig helt hen på g1.


Derefter var det tid til lodtrækning om officerernes placering. Det kan gøres på flere måder, og på nettet kan man finde en oversigt over alle 960 kombinationsmuligheder, men vi afgjorde placeringerne med Sigurds medbragte specialterninger. Først løbernes placeringer (der skal være en hvid og en sortfeltet, så her blev brugt en 4-sidet terning), dernæst dronningen, så de 2 springere og så giver placeringen af kongen og de 2 tårne sig selv, da kongen skal stå mellem tårnene. Dagens lodtrækning gav følgende placering, som ses til højre.


Inspireret af en nylig afholdt turnering mellem nogle af verdens topspillere blev deltagerne "beordret" til en sådan cirka 10 minutters før-parti-analyse, hvor de 4 spillere, der skulle spille hvid, samledes ved det ene bræt og drøftede den nye stilling og kiggede på dens muligheder og faldgruber, mens de 4 spillere med sort gjorde det samme.


Og så var det endelig tid til at starte turneringen. Systemet var en Monrad med seedning, således at spillerne opstilles som i en Schweizer i styrkerækkefølge, men rundelægningen er Monrad.

Alle åbningsteorierne var selvsagt parkeret i skraldespanden, men når man kom lidt ind i partiet, var det jo "bare" skak, selvom stillingerne nok var nogen, man ikke sådan lige normalt kommer ud i. Resultaterne kan ses i turneringsskemaet via link øverst på siden.


De umiddelbare reaktioner efter kampene var positive. Der var enighed om, at det er en turneringsform med muligheder. Her kommer man helt ned i essensen af skak, og åbningsteorier og forberedelse er ikke eksisterende størrelser. Se blot Jens' oplevelser nedenfor.


- Sigurd


Fischer Random -skak, hvor vi trækker lod om officerernes udgangsstilling, var en god oplevelse. ”Det kan noget”, som man siger. Det var en meget interessant udfordring at være helt blank i åbningen.

Et stykke inde i spillet bliver det mere som almindelig skak, og når jeg så kan krydre afslutningen med lidt fyrværkeri, bliver det jo ikke mindre sjov!

Efter hvids 26. Dxb6 har jeg fået lov til at lave den kvalte mat i en forceret serie. Det sker desværre alt for sjældent. Men her er der mat i 5 træk! Trækserien er temmelig oplagt, så den kan læseren nok finde😊

Slutstilingen er i næste diagram. Ærgerligt nok havde Morten ikke lyst til at se 30. Txg1, Sf2++ på brættet. Det gad jeg ellers godt...men han opgav, forståeligt nok!


- Jens