guldborgsund 1. fischer random

SPILLEDATOER

Tirsdag 8/10 2024 kl. 19.00

Tirsdag 15/10 2024 kl. 19.00

Tirsdag 3/12 2024 kl. 19.00

dommer

Sigurd Marthendal

AFBUD

Senest kl 17 på spilledagen.

Ring eller SMS til:

Jens tlf: 23 39 55 03 eller Sigurd tlf. 93 95 79 63.

præmier

Præmier til:


Nr. 1 og nr. 2.

Derudover 1 præmie blandt de øvrige efter lodtrækning.

1. runde.


Med 2 spillere fra Maribo Skakklub og 6 fra Guldborgsund var vi klar til vores forsøg med en turnering i Fischer Random. Aftenen startede med, at Sigurd gennemgik reglerne, som for det meste er de samme som i almindelig skak. Det eneste anderledes er rokaderne. Grundreglerne for rokaden er de samme:

1. Hverken kongen eller tårnet, der rokeres med, må have været flyttet.

2. Der må ikke stå brikker mellem de 2 rokerende brikker.

3. Kongen må ikke bevæge sig over truede felter.

Men så kommer det specielle. Ved en rokade skal kongen og tårnet ende på de sædvanlige pladser, som vi kender fra almindelig skak! Dermed kan en kort rokade faktisk blive temmelig lang, hvis kongen f.eks. står på b1 og skal bevæge sig helt hen på g1.


Derefter var det tid til lodtrækning om officerernes placering. Det kan gøres på flere måder, og på nettet kan man finde en oversigt over alle 960 kombinationsmuligheder, men vi afgjorde placeringerne med Sigurds medbragte specialterninger. Først løbernes placeringer (der skal være en hvid og en sortfeltet, så her blev brugt en 4-sidet terning), dernæst dronningen, så de 2 springere og så giver placeringen af kongen og de 2 tårne sig selv, da kongen skal stå mellem tårnene. Dagens lodtrækning gav følgende placering, som ses til højre.


Inspireret af en nylig afholdt turnering mellem nogle af verdens topspillere blev deltagerne "beordret" til en sådan cirka 10 minutters før-parti-analyse, hvor de 4 spillere, der skulle spille hvid, samledes ved det ene bræt og drøftede den nye stilling og kiggede på dens muligheder og faldgruber, mens de 4 spillere med sort gjorde det samme.


Og så var det endelig tid til at starte turneringen. Systemet var en Monrad med seedning, således at spillerne opstilles som i en Schweizer i styrkerækkefølge, men rundelægningen er Monrad.

Alle åbningsteorierne var selvsagt parkeret i skraldespanden, men når man kom lidt ind i partiet, var det jo "bare" skak, selvom stillingerne nok var nogen, man ikke sådan lige normalt kommer ud i. Resultaterne kan ses i turneringsskemaet via link øverst på siden.


De umiddelbare reaktioner efter kampene var positive. Der var enighed om, at det er en turneringsform med muligheder. Her kommer man helt ned i essensen af skak, og åbningsteorier og forberedelse er ikke eksisterende størrelser. Se blot Jens' oplevelser nedenfor.


- Sigurd


Fischer Random -skak, hvor vi trækker lod om officerernes udgangsstilling, var en god oplevelse. ”Det kan noget”, som man siger. Det var en meget interessant udfordring at være helt blank i åbningen.

Et stykke inde i spillet bliver det mere som almindelig skak, og når jeg så kan krydre afslutningen med lidt fyrværkeri, bliver det jo ikke mindre sjov!

Efter hvids 26. Dxb6 har jeg fået lov til at lave den kvalte mat i en forceret serie. Det sker desværre alt for sjældent. Men her er der mat i 5 træk! Trækserien er temmelig oplagt, så den kan læseren nok finde😊

Slutstilingen er i næste diagram. Ærgerligt nok havde Morten ikke lyst til at se 30. Txg1, Sf2++ på brættet. Det gad jeg ellers godt...men han opgav, forståeligt nok!


- Jens

2. runde.


Jens havde afbud til dagens runde, og en afløser blev efterlyst via hjemmesiden. Den ledige plads var Anders da frisk på at udfylde, så vi var igen 8 spillere til start. Starten var ligesom sidst, hvor der blev trukket lod om dagens opstilling af officererne, og spillerne efterfølgende præ-analyserede stillingens muligheder. Dagens stilling ses til højre.


Undertegnede skulle møde Benjamin. I træk 8 rokerede jeg med sort kort - troede jeg... I diagrammet til venstre ses stillingen. Jeg placerede derfor kongen på b8 og tårnet på c8, og så spillede vi ellers videre. Den skarpsindige læser vil måske undre sig og påstå, at kort rokade er til den anden side, og dette er fuldstændig korrekt.

Først 7 træk senere spurgte Benjamin, om jeg dog ikke havde lavet rokaden forkert. På det tidspunkt var han foran med en officer. Det fandt vi jo så ud af, at jeg havde, og så måtte partiet spoles tilbage til stillingen til venstre, og jeg måtte så rykke kongen til c8, da vi jo spiller med rørt brik. Da jeg havde gjort det, blandede Morten, der spillede ved nabobordet, sig forsigtigt og spurgte, om jeg dog ikke blot kunne have lavet en lang rokade, hvor kongen gik til c8 og tårnet til d8...? Selvfølgelig kunne jeg da det - jeg var totalt rokadeblind!

Nu betød det jo så, at Benjamin ikke længere var foran, og spillet blev et andet, hvor jeg kom til at stå tykt til gevinst. Det syntes jeg dog ikke var fair, fordi jeg havde kvajet mig tidligere, så jeg tilbød Benjamin remis, som han selvfølgelig tog imod.


Steen vandt topopgøret mod Henning, mens vikaren Anders tog sig kærligt af Willy, og Morten vandt over Anja.


- Sigurd

3. runde.


Så var vi nået til sidste runde, hvor Willy desværre havde meldt afbud, så Benjamin fik et oversidder-point. Det skulle vise sig at være godt for Benjamin, men det vender vi tilbage til. Dagens stilling blev fundet som vanligt med specialterningernes hjælp, og det gav udgangsstillingen til højre. Denne gang gik vi dog lige til makronerne uden at præ-analysere stillingen, men vi repeterede lige rokadereglerne. Én ting kunne vi dog konstatere; den korte rokade ville denne gang være så lang som overhovedet mulig.


Og rokade var undertegnedes første prioritet, da jeg - med de hvide brikker - lige havde kigget lidt på stillingen, men det skulle være den lange, havde jeg besluttet, så tårnet på a1 kunne komme i spil. Det betød, at det bare var løberen på c1 og dronningen, der skulle væk. Derfor var b3 et logisk træk, syntes jeg, for at få løberen ud på b2. Som tænkt - så gjort. Hvorpå Anja særdeles logisk bare spillede g6 og truede mit tårn. Eneste fornuftige svar var Lb2, og den løber klappede Anja så, og så var den rokademulighed ligesom væk... På den anden side kunne tårnet jo nu komme i spil, så intet var så slemt, at det ikke var godt for et eller andet. Nå, lang historie kort: Anja hev faktisk ret mange både fornuftige og gode træk ud af ærmet, og aftenen var vist reddet for hende, da hun fik mig rigtig meget i tænkeboks, da jeg så mit forspring på 2 bønder skrumpe ind til ingenting. Meeen... rutinen sejrede til sidst, og jeg fik lov at sætte mat.


Steen fra Maribo var i front inden denne sidste runde, men Jens fik skovlen under ham, så han selv kom med i præmiekapløbet i stedet for. Og da Morten lidt sensationelt slog Henning Nielsen fra Maribo, endte han også på 2 point og en 3-delt 1. plads ligesom Jens. Tredjemanden på 1. pladsen blev sørme Benjamin, der som den eneste forblev ubesejret med 2 x remis og et oversidderpoint. Pointene måske samlet på en lidt billig baggrund, men 2 point er 2 point!

Den sidste chokolade-præmie gik efter lodtrækning blandt de øvrige deltagere til Willy.


Evalueringen af Fischer Random konceptet var udelukkende positiv fra de tilstedeværende deltagere. Alle gav tilsagn om deltagelse ved senere initiativer af denne art, og det blev besluttet på stedet, at vi kommer igen med en Fischer Random turnering næste år. Måske med kortere betænkningstid og flere runder pr. aften.


- Sigurd