Sidste år havde jeg debut i Gøngeturneringen, og den deltagelse gav mig smag for denne turnering. Den passer tidsmæssigt rigtig godt ind med start ugen efter vores egen sæson slutter. Så kan man jo holde formen ved lige.
Årets turnering er dog ikke helt så stærk som sidste år, men det er tæt på. Deltagertallet er også faldet, og i år er jeg alene om at repræsentere SLS.
1. runde var en fuldstændig gentagelse af 1. runde fra sidste år; Morten Madsen fra Præstø, og jeg havde hvid igen. Sidste år havde han 100 ratingpoint mere end mig; i år har jeg næsten 150 mere end ham! Sådan går det op og ned for os allesammen. Heldigvis blev resultatet også en gentagelse - jeg vandt.
Sidste år blev jeg udsat for Lettisk Gambit (1. e4, e5 2. Sf3, f5), så den forberedte jeg mig på som en gal. Det skulle vise sig at være skønne spildte kræfter, medmindre jeg i en anden sammenhæng bliver udsat for denne åbning; men så har jeg sikkert glemt forberedelsen til den tid...
Det blev i stedet Philidors forsvar (1. e4, e5 2. Sf3, d6). Det afgørende tidspunkt i partiet kom, da jeg byttede min springer for Mortens hvidfeltede løber på e6 (se diagram). Morten har altså lige spillet 20. -, fxe6. Her ser jeg en mulig kombination, der involverer et tårnoffer, og går så meget i tænkeboksen, at jeg på et tidspunkt faktisk må bede om lov til at gå på toilettet i min egen betænkningstid! Det fik jeg heldigvis lov til, og således lettet tænkte jeg videre i yderligere 5 minutter, inden jeg besluttede mig for at føre planen ud i livet med:
21. Txe6! med planen 21. -, Txe6 22. Txe6, Dxe6 23. Sxd5. Herfra truer alskens ulykker som afdækkerskak, tårngaffel, dronningetab m.m. I efteranalyserne med hjemmedatamaten var det en kæmpe tilfredsstillelse at se, at dette var det helt rigtige træk og ovenikøbet også det eneste træk, der giver hvid fordel. Men Morten fulgte ikke min plan og gjorde det hele lidt nemmere med 21. -, Dh2+? 22. Kf1, Dh1+ 23. Lg1, Lb6. Hans plan falder på, at jeg jo kan slå hans tårn med skak og dermed skaffe mig selv et flugtfelt til kongen: 24. Txe8+, Kh7 25. Txa8, Dxg1+ 26. Ke2, Dxg2+ 27. Kd1. Kongen er nu i sikkerhed, og jeg er massivt foran. Morten valgte så at sprælle i yderligere 22 træk, før han opgav.
God start på turneringen!
2. runde bød på internt Lolland-opgør, da modstanderen var Henrik Sandberg Jensen fra Maribo. Sidst vi mødte hinanden var i holdturneringen, hvor jeg afslog et remistilbud - og tabte... Der spillede vi siciliansk, så det forberedte jeg mig på.
Dette viser sig måske at blive de forgæves forberedelsers turnering😏, for denne gang blev det fransk (1. e4, e6 2. d4, d5). Det er ikke en åbning, der er kendt for at være specielt aggressiv - tværtimod... Måske derfor jeg ikke bryder mig særligt om denne åbning, og netop derfor burde jeg måske studere den nærmere ved lejlighed; det kunne jo være, jeg tog fejl.
Selve partiet var typisk for partier på vores niveau. Fyldt med fejl og med plads til forbedringer fra begge sider. Iflg. hjemmedatamaten stod vi til gevinst på skift, så slutresultatet remis var vist meget retfærdigt. Partiet blev spillet helt ud i 75 træk og sluttede først, da vi havnede i slutspil med Henriks springer og bonde mod min springer, og jeg til sidst fik gaflet bonden.
I 3. runde skulle jeg møde Lars Søndergaard fra Præstø. Rent ratingmæssigt var det et parti, der skulle vindes, så da Lars allerede inden kampstart luftede idéen om en fredelig løsning, måtte jeg afslå dette. Nu var jeg heller ikke kørt 1 time til Præstø for at tage en pølseremis, så spillet - det blev der. Det blev et ret lige parti med de skønhedsfejl spillere på vores niveau nu engang laver. Da partiet blev kørt igennem undertegnedes hjemmedatamat, blev det dog pludselig et parti, der skiftede fordel flere gange undervejs. Dette opdagede vi dødelige dog ikke.
I bondeslutspillet med 5 bønder til hver var jeg helt sikker på, at partiet var vundet ved korrekt spil, men der var objektivt set (med datamatens hjælp) ikke skyggen af gevinst, før min kære modstander lavede en fejl, der gav mig hele pointet.
4. runde var blevet udsat af min modstander, så det gav umiddelbart den fordel, at stillingen i gruppen var kendt på forhånd. Ratingfavoritten Lars fra Faxe havde afgivet endnu en remis, så det betød, at jeg med en sejr kunne sætte mig på 1.pladsen. Absolut ikke urealistisk, da Erik O. Hansen fra Præstø og jeg plejer at spille lige op. Jeg tabte til ham sidste år, men vandt tilbage ved L-F Mesterskabet i '17. Så det er jo ikke hverdagskost, at vi mødes. Den samlede stilling er 2½-2½ i vores indbyrdes opgør, som går helt tilbage til start 90'erne, hvor Erik var juniorspiller.
Forberedelse var der ikke meget mulighed for, og den lille smule, jeg lavede, var ubrugelig efter Eriks 1. træk.
Nedenfor er partiet i sin helhed med kommentarer. Som sædvanlig ikke perfekt, og specielt ens egen skråsikre holdning til et klart vundet slutspil hele vejen igennem får nogle gevaldige ridser i lakken.
Det lykkedes altså at vinde, og dermed sidder jeg inden sidste runde på en udelt 1. plads og kan selv afgøre det hele i sidste runde. Det bliver dog næppe så enkelt... Men jeg har da 1,45 over forventet allerede!!
I 5. runde var der så topopgør mod Lars Christensen fra Faxe. Jeg var foran med ½ point og kunne derfor nøjes med en remis for at vinde turneringen. Lars er en meget stærk og sikker spiller, og han havde det psykiske overtag, da jeg tabte til ham i 1. runde af L-F Mesterskabet for små 3 uger siden. På den anden side havde jeg vundet over de 2 spillere i turneringen, som han havde spillet remis mod, så dagsformen måtte afgøre det.
Det blev et parti, hvor jeg ikke stod til gevinst på noget tidspunkt, men hvor jeg flere gange fik udlignet til en lige stilling. Og det var faktisk her, jeg spillede bedst - når jeg var positionelt bagud. Så spillede jeg som en drøm og fik afviklet til lige stillinger. Men hvad hjælper det, når jeg i momentet efter sætter det over styr og må begynde forfra. Remistilbud fra min side skortede det heller ikke på, men det var Lars sjovt nok ikke så interesseret i...
Til sidst opstod stillingen i diagrammet efter 39. h5, Sxh5. Jeg synes, jeg hænger nogenlunde i med neglene og kan ikke helt se, hvordan Lars kan bryde igennem. Men det kunne Lars så til gengæld!
40. Dxh5! Et fantastisk træk! Der følger: 40. -, gxh5 41. Txg7+, Kh8 42. Le5, Tf6 43. T7g6, Kh7 44. Txf6, De8. Og resten var så krampetrækninger, selvom Lars i stillingen efter teksttrækkene overså en mat i 4. Så kan læseren jo prøve at finde den. Jeg så den...
Jeg sluttede altså med 3½ point, hvilket rakte til en delt 2. plads og 30 ratingpoint på kontoen. I egen optik et absolut godkendt resultat. Jeg nærmer mig kraftigt de magiske 1900 og mesterspillertitlen. Så må vi ikke håbe, det hele sættes over styr ved L-F.
- Sigurd
Hvor
Ældre Sagens Hus
Skovalléen 32 A
4800 Nykøbing F.
Hvornår
Tirsdage (september - maj):
Kl. 14-16 - Skak i Ældre Sagen
Kl. 17.30 - Begyndertræning
Kl. 19.00 - Klubaften
Kontakt
Formand:
Jens Peter Petersen
Email: formand@guldskak.dk
Mobil: 23 39 55 03
Kasserer:
Svend Aage Hansen
Email: kasserer@guldskak.dk
Tlf: 23 37 99 67
Webmaster:
Sigurd Marthendal
Email: webmaster@guldskak.dk
Mobil: 93 95 79 63